حالت روز و شب

افزایش سرسام‌آور اجاره‌بها: رکورد ۱۳ ساله شکسته شد

افزایش نرخ اجاره‌بها

افزایش سرسام‌آور اجاره‌بها در یکسال اخیر بی‌سابقه‌ بوده است. در یک‌سال منتهی به آبان ۱۴۰۳، نرخ رشد اجاره‌بها به بالاترین میزان خود از سال ۱۳۹۰ رسیده و اکنون نرخ رشد اجاره‌بها ۱.۲۶ برابر نرخ تورم عمومی است. این افزایش، مسکن را به یکی از مهمترین دغدغه‌های اقتصادی خانوارها تبدیل کرده است.

به گزارش رویداد ۳۶۰ به نقل از مهر، گزارش ها حاکی از رشد بی‌سابقه اجاره‌بها در کشور در یکساله منتهی به آبان ۱۴۰۳ هستند. بررسی‌های اخیر نشان می‌دهد که سرعت نسبی رشد اجاره‌بها در کشور رکورد ۱۳ ساله را شکسته است. نرخ تورم اجاره نسبت به تورم عمومی در یک‌سال منتهی به آبان ۱۴۰۳ به بیشترین میزان خود از سال ۱۳۹۰ رسیده است. افزایش سرسام‌آور اجاره‌بها بیش از پیش معیشت اقشار مختلف جامعه را با مشکل مواجه کرده است.

تورم اجاره‌بها در قیاس با تورم عمومی

در حال حاضر، نرخ رشد اجاره‌بها ۱.۲۶ برابر نرخ تورم عمومی است، در حالی که در نیمه اول دهه ۹۰، هزینه اجاره تنها نصف تورم عمومی افزایش پیدا می‌کرد. یکی از دلایل اصلی افزایش شاخص اجاره مسکن که با رشد ۴۲ درصدی به عنصر داغ سبد مصرف خانوارها تبدیل شده، مشکلات موجود در سمت عرضه و تقاضا است.

چالش‌های سمت عرضه و تقاضا

در سمت عرضه، کمبود آپارتمان‌های اجاره‌ای قابل جبران با فرمول‌هایی مانند واردات در کوتاه‌مدت نیست. رکود سنگین ساخت‌وساز از سال ۱۳۹۷ باعث افت عرضه شده است. در سمت تقاضا، تغییر در الگوی مصرف در بازار اجاره امکان‌پذیر نیست. بر خلاف سایر کالاها که با کاهش تقاضا، تورم آن‌ها کاهش می‌یابد، در بازار اجاره مسکن کاهش تقاضا تا احیای قدرت خرید خانه اول رخ نمی‌دهد.

تورم بخش مسکن؛ پیشران تورم عمومی

تورم بخش مسکن نقش مهمی در افزایش تورم عمومی کشور دارد. در حالی که تورم عمومی سالانه برای آبان ماه در کانال ۳۳ درصدی اعلام شد، مستاجران با تورم ۴۱.۷ درصدی برای تأمین هزینه سرپناه مواجه هستند. سهم قابل‌توجه مسکن در سبد هزینه‌های خانوار، بسیاری از مردم را مجبور به حذف یا کاهش سایر هزینه‌های ضروری زندگی و یا مهاجرت اجباری کرده است. برخی کارشناسان دلیل اصلی تورم بازار مسکن را بنگاه داری بانک ها می دانند که این افزایش قیمت مسکن منجر به افزایش سرسام‌آور اجاره‌بها نیز می شود.

افزایش سرسام‌آور اجاره‌بها

افزایش سرسام‌آور اجاره‌بها

راهکارها برای مهار تورم اجاره‌بها

مسکن کالایی غیرقابل واردات است و دولت‌ها نمی‌توانند قیمت آن را با واردات به طور موقت کنترل کنند. اما با رفع موانع پیش‌روی ساخت‌وساز و تشویق دارندگان خانه به اجاره دادن املاک خود، می‌توان تعادل در بخش عرضه و تقاضا را بهبود بخشید و زمینه مهار تورم اجاره‌بها را فراهم کرد. افزایش سرسام‌آور اجاره‌بها به دغدغه اصلی مستاجران مخصوصا در شهرهای بزرگ بدل شده است و متاسفانه اقدام عاجلی جهت رفع این معضل از سوی متولیان امر مشاهده نمی شود.

آمار و ارقام تورم

مرکز آمار ایران تورم عمومی سالانه آبان ماه کشور را ۳۳.۱ درصد و تورم عمومی نقطه‌به‌نقطه را با رشد ۳۲.۵ درصدی اعلام کرده است. در حالی که شاخص کل تورم برای آبان ماه نسبت به ماه قبل (مهر) رشدی ۲.۸ درصدی داشته است. بررسی زیرشاخه‌های تورم نشان می‌دهد که بخش مسکن پیشتاز رشد تورم بوده است.

استمرار تورم بیش از ۴۰ درصدی در بخش اجاره‌بها، کیفیت زندگی مستاجران را به طور چشمگیری کاهش داده است. نسبت تورم سالانه مسکن به تورم عمومی در آبان ماه به ۱.۲۶ واحد رسید که نشان‌دهنده شدت تأثیر این بخش بر سبد هزینه‌های خانوار است. جهش قیمت مسکن و اجاره‌بها طی بیش از یک دهه اخیر، بسیاری از خانوارها را مجبور به حذف سایر هزینه‌های ضروری زندگی کرده است. در این شرایط، مهاجرت به محله‌های ارزان‌تر و یا حومه شهرها نیز رواج یافته است، که این امر خود نیز تأثیر منفی دیگری بر کیفیت زندگی مردم داشته است.

مطالعه بیشتر:

انتهای پیام

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

قیمت طلا و سکه ۲۱ دی ۱۴۰۳