بیکاری و نابرابری در ایران ؛ سیستان و بلوچستان در صدر نابرابری و بیکاری
بررسیهای آماری نشان میدهد که سه استان سیستان و بلوچستان، کرمانشاه و لرستان بدترین وضعیت را در شاخصهای بیکاری و نابرابری دارند. در مقابل، ۶۱ درصد از استانهای کشور در شرایط بهتری از لحاظ این دو شاخص قرار دارند.
به گزارش رویداد ۳۶۰ به نقل از اکوایران، استان سیستان و بلوچستان با نرخ بیکاری ۱۵٫۷ درصد، بالاترین میزان بیکاری را در میان تمامی استانهای کشور دارد. همچنین ضریب جینی این استان با رقم ۴۲ درصد، بیشترین نابرابری درآمدی را نشان میدهد. بررسیها حاکی از آن است که سه استان سیستان و بلوچستان، کرمانشاه و لرستان در بدترین شرایط از نظر بیکاری و نابرابری قرار دارند، در حالی که ۶۱ درصد استانها وضعیت مناسبی در این دو شاخص دارند.
وضعیت بیکاری و نابرابری در ایران
نکته قابل توجه در علم اقتصاد این است که ارتباط مستقیمی میان ضریب جینی و نرخ بیکاری وجود ندارد. تغییرات یکی از این شاخصها الزاماً منجر به تغییرات در دیگری نمیشود. در این گزارش، هدف تحلیل وضعیت استانهای ایران از نظر ضریب جینی و نرخ بیکاری است.
ضریب جینی به عنوان شاخصی از نابرابری درآمدی بین خانوارها عمل میکند و هرچه به ۱ نزدیکتر باشد، نشان از شکاف بیشتر درآمدی دارد. از طرف دیگر، نرخ بیکاری از تقسیم تعداد افراد بیکار در جمعیت فعال به دست میآید.
این گزارش استانهای کشور را از نظر این دو شاخص در ۴ دسته مختلف طبقهبندی کرده است:
۱) نابرابری پایین و بیکاری پایین، ۲) نابرابری پایین و بیکاری بالا، ۳) نابرابری بالا و بیکاری پایین، و ۴) نابرابری بالا و بیکاری بالا.
در استان سیستان و بلوچستان، نرخ بیکاری و نابرابری هر دو در بالاترین میزان خود قرار دارند که وضعیت دشواری را برای ساکنان این استان نشان میدهد.
در مقابل، استان تهران با نرخ بیکاری ۶٫۸ درصد در وضعیت بهتری از لحاظ اشتغال قرار دارد، اما ضریب جینی ۴۱ درصدی این استان نشاندهنده شکاف درآمدی بالاست. این آمار حاکی از توزیع ناهمگون نرخ بیکاری و نابرابری در ایران می باشد.
برخی دیگر از استانها از نظر نرخ بیکاری وضعیت مناسبی نسبت به بقیه دارند اما از نظر نابرابری شرایط نامناسبی دارند. از سوی دیگر در برخی استانها نابرابری وضعیت بهتری دارد ولی نرخ بیکاری بالاتری نسبت به بقیه استانها دارند. ۲۹ درصد استانهای کشور دارای چنین وضعیتی هستند. نرخ بیکاری تهران معادل ۶٫۸ درصد است که نسبت به بقیه استانها پایینتر است. با اینحال ضریب جینی مربوط به این استان نزدیک به ۴۱ درصد است که نشان از شکاف درآمدی بالاتر در مقایسه با سایر استانها است.
بیشتر بخوانید:
- از سامانه های خودنویس و کاتب چه میدانید؟ ؛ مزایای این سامانهها برای مردم
- از کمبود و قطع سراسری برق تا صادرات برق
- رشد چشمگیر تسهیلات ازدواج و فرزندآوری : پرداخت ۱۳۲ هزار میلیارد تومان وام به بیش از ۶۱۷ هزار نفر