حالت روز و شب

بحران نیروی کار در واحدهای صنعتی / دستمزدهای پایین، عامل مهاجرت به مشاغل کاذب

بحران نیروی کار در واحدهای صنعتی

این روزها بحث عدم تمایل کارگران به اشتغال در واحدهای صنعتی بیش از گذشته به چشم می‌خورد و این موضوع به دلیل دستمزدهای پایین نیروی کار است.حقوق پرداختی به کارگران امکان تأمین معاش روزانه را ندارد و همین امر موجب مهاجرت کارگران به مشاغل کاذب و دلالی شده است. کارشناسان بارها نسبت به عدم تناسب دستمزدها با نرخ تورم هشدار داده‌اند، اما همچنان اصلاحی در این زمینه صورت نگرفته و مشکلات دستمزدها همچنان به قوت خود باقی است.

به گزارش رویداد ۳۶۰ به نقل از تسنیم، چالش کمبود نیروی کار در کشور از جایی شروع شد که دستمزد کارگران توانایی تأمین معاش را نداشت و هر روز قدرت خرید کارگران کاهش یافت. بحث عدم تناسب دستمزد با نرخ تورم بارها از سوی کارشناسان هشدار داده شد اما گوش شنوایی برای اصلاح آن وجود نداشت. در نتیجه، کارگران مجبور شدند یا مشاغل کاذب را برای اشتغال انتخاب کنند یا در کنار شغل اصلی خود به سمت مشاغل کاذب بروند.

چالش‌های ناشی از دستمزدهای ناکافی و مهاجرت نیروی کار به مشاغل کاذب

کاهش دستمزدهای کارگران به زیر سطح تورم و عدم تطابق آن با هزینه‌های زندگی، باعث مهاجرت نیروی کار از مشاغل اصلی به سمت مشاغل کاذب و دلالی شده است. این امر به نوبه خود منجر به کمبود نیروی کار در بخش‌های تولیدی و خدماتی و در نتیجه کاهش بهره‌وری و رشد اقتصادی شده است. حرکت تدریجی کارگران به سمت مشاغل کاذب به دلیل دستمزدهای پایین، باعث خواهد شد که مشاغل با کمبود نیروی کار مواجه شوند و این خطری است که به‌طور جدی در نظر گرفته نشده است.

استدلال تعیین دستمزد و اثرات آن

در بحث تعیین دستمزد کارگران همواره استدلال می‌شود که افزایش دستمزدها بر اساس نرخ تورم، که مطابق قانون کار است، منجر به افزایش نقدینگی و در نتیجه تورم خواهد شد که اثر افزایش دستمزدها را خنثی می‌کند و مضرات آن بر فوایدش غلبه خواهد کرد. این استدلال همواره در تعیین دستمزد، وزن بیشتری داشته است. به جز سال ۱۴۰۱ که دستمزدها با افزایش ۵۷ درصدی مواجه شد، مبالغی تعیین شده باشد که بتواند نیازهای ابتدایی زندگی روزمره را برای کارگران تأمین کند.

اما مسئله سرکوب دستمزدی تبعات دیگری را به‌همراه داشته که چندان به آن پرداخته نمی‌شود و تداوم این امر در حال حاضر کشور را با بحران نیروی کار مواجه کرده است. برخی آمارها حکایت از این دارد که دلیل افزایش تعداد رانندگان تاکسی‌های اینترنتی، مشکلات دستمزد است.

افزایش اسنپی‌ها نسبت به نیروی کار کارخانه‌ها

حسین محمدیان، عضو هیات نمایندگان اتاق بازرگانی ایران، کمبود نیروی انسانی را بزرگترین چالش کارآفرینان ذکر کرده و افزود:

“امروز قشر کارگر به سبب نرخ حقوقی و دستمزدی که توسط حاکمیت تعیین می‌شود، نمی‌تواند زندگی خود را تامین کند لذا ترجیح می‌دهد که واحد صنعتی را ترک کرده و در جای دیگری مشغول به کار شوند.” وی گفت: “امروز تعداد نیروی انسانی که در «اسنپ» مشغول به فعالیت است، بیشتر از نیروی انسانی است که در واحدهای صنعتی به کار اشتغال دارند که از اختلاف حقوق و دستمزدها با نرخ تورم نشات می‌گیرد.”

محمدیان اظهار کرد: “البته می‌توان به این افراد حق داد، زیرا حقوق‌ها کفایت هزینه‌های زندگی را نمی‌دهد، از سوی دیگر بسیاری از نیروهای انسانی کارآزموده و فنی در حال خروج از کشور هستند و این یک تهدید برای جامعه کارآفرینی و شرایط سختی است که برای آنان در جذب نیروی انسانی بوجود آورده است.”

وی همچنین به مسائل مالی و سرمایه‌گذاری در کشور پرداخت و افزود:

“در کشورهای توسعه‌یافته اگر کارآفرینان طرح و ایده‌ای دارند، یا از بانک‌ها یا از بازار سرمایه کمک می‌گیرند یا سرمایه‌گذار خارجی جذب می‌کنند. متاسفانه کارآفرینان ایرانی در هر سه مورد دچار مشکل جدی هستند.”

مشکلات زیرساختی و انرژی

محمدیان گفت: “با مشکل زیرساخت‌های انرژی در کشور مواجه هستیم، برق واحد تولیدی ۲ تا ۳ روز در هفته قطع می‌شود. در صورتی که انرژی به موقع تامین نشود، توسعه صنعتی کشور نیز دچار چالش خواهد شد.” وی افزود: “همواره انرژی ارزان و فراوان یکی از مزیت‌های صادراتی ایران بوده که در این بخش نیز دچار مشکل شدیم و در حال از دست دادن مزیت صادراتی کالاهای تولیدی خود هستیم.”

ضرورت اصلاح دستمزدها

مشکلات جدی در بازار کار و ناتوانی دستمزدها در تأمین نیازهای زندگی کارگران، به دلیل فاصله زیاد حقوق‌ها با تورم و هزینه‌های زندگی، موجب افزایش فشار اقتصادی بر کارگران شده است. در این شرایط، گرایش به مشاغل غیررسمی و عدم اجرای درست قوانین کار، به‌ویژه در تعیین حقوق متناسب با تورم، چالش‌های زیادی برای نیروی کار ایجاد کرده است. بنابراین، ضرورت دارد دولت و مجلس برای اصلاح رویه دستمزد فکری کنند تا شاید تمایل کارگران تولید بیشتر شده و بتوانند با رونق تولید بخشی از مسائل اقتصادی را سامان دهند.

مطالعه بیشتر:

انتهای پیام

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

قیمت طلا و سکه ۲۱ دی ۱۴۰۳